4 råd om varmtvannsbereder og strømsparing

Varmtvannsberederen er et av apparatene som ofte trekkes fram når vi snakker om strømsparing og hvordan vi kan redusere strømregningen. Dette er spesielt aktuelt i disse dager da strømprisene er betraktelig høyere enn det vi har vært vant til i Norge de siste årene.

I OSO Hotwater får vi mange henvendelser om tips og råd på hva bolig- og hytteeiere kan eller bør gjøre for å redusere kostnadene knyttet til berederne og strømpriser. Vi opplever at det er mange forskjellige løsninger som deles i sosiale medier og alle er kanskje ikke like gode. Noen kan være direkte farlige og vil gjøre at eieren av berederen kan få problemer med forsikringsselskapet dersom noe skulle skje.

Vi har tatt en prat med Terje Larsen, teknisk ingeniør i OSO Hotwater, med mer enn 20 års fartstid i bedriften bak seg, for å få noen råd om hva vi bør og hva vi ikke bør gjøre.

4 råd om varmtvannsbereder og strømsparing
Spar strøm med varmtvannsberederen
  1. Kan jeg bruke et tidsur for å varme opp tanken når det er rimeligere strøm?

Ja det kan du! Men du bør absolutt få elektriker til å montere en fast installasjon med ett skikkelig tidsur som tåler lasten. Det er i dag ikke lov å montere nye varmtvannsberedere som er over 1500 W på vanlig stikk på grunn av brannfaren. Å sette inn et mellomledd vil derfor heller ikke være noen god idé, du får to stikkontakter etter hverandre som øker faren. Det finnes mange typer tidsur og det kan være vanskelig å garantere kvaliteten på disse.

  1. Bør jeg trekke ut kontakten for berederen på dagtid for å ikke varme opp når strømmen er dyr?

Vi anbefaler at varmtvannsberederen står tilkoblet hele tiden. Å stadig trekke ut kontakten for så å sette den inn igjen, vil øke slitasjen på kontakten, og er veldig uheldig. I utgangspunktet skal man jevnlig sjekke tilkoblingen for varmegang, og med en «sliten» kontakt øker risikoen. Også ville det jo være veldig dumt om man skulle glemme å sette inn kontakten igjen når man har behov for mye varmtvann. Selv om OSO sine beredere holder på temperaturen opp til 14 dager uten tilføring av varme, så er det ingen garanti for at det er nok varmtvann hvis det er forbruk. Ønsker du allikevel å kunne skru av berederen så få en elektriker til å montere godkjent bryter.

  1. Kan jeg justere ned temperaturen på berederen min?

Ja det er mulig å senke temperaturen på alle våre varmtvannsberedere, men det har ingen hensikt. Berederne i dag er skumisolerte, og varmeavgivelsen du sparer er minimal. Husk at berederen står i huset så varmeavgivelsen er ikke ett tap, den er med på oppvarmingen. Berederne kommer forhåndsinnstilt på 75 °C og dette er den mest økonomiske temperaturen i forhold til kost-nytte. Eneste du oppnår ved å stille ned temperaturen er mindre kapasitet. Da er du også 100 % sikker i forhold til bakterier som Legionella. Her kan du lese mer om våre varmtvannsberedere.

  1. Hva er den beste måten å spare strøm i forbindelse med oppvarming av vann?

Svaret her er like enkelt som det er genialt. Bruk mindre varmtvann! Dette kan kanskje virke banalt, men det er det mest effektive. Først og fremst så bør du ha installert sparedusj. Dette hjelper både økonomien og miljøet. I tillegg så er ikke det beste tidspunktet å bli stående i dusjen for komfortens del når strømprisene er høye. Mange har jo ungdommer i huset som kan ha en tendens til å bruke mye varmtvann. Kanskje man kan innføre ett konkurranseelement i dusjingen og se hvem som kan dusje raskes og mest effektivt?

Det er økt etterspørsel etter gode styringssystemer for regulering av oppvarmingen av vann, gjerne integrert med smarthusløsninger. Per i dag er det ingen gode løsninger som tilbys forbrukerne, men OSO Hotwaters søsterbedrift, OSO Energy, vil i løpet av våren lansere sitt produkt OSO Charge. OSO Charge kan kobles opp mot Nord Pool, den nordiske strømbørsen, for å avgjøre når strømmen er billigst. Basert på dette og i kombinasjon med historiske data, vil berederen kunne varme opp vann på de mest prisgunstige tidspunktene. Dette er jo godt nytt for forbrukerens strømregning, men vil også være med på å senke belastningen i strømnettet, noe som gir en mer langsiktig gevinst både for forbrukerne og samfunnet.

Så mens vi venter på at strømprisene skal vende tilbake til et mer normalt nivå så håper vi at du får bruk for disse tipsene og rådene på hva du bør og hva du ikke bør gjøre for å senke strømforbruket i forbindelse med varmtvannsberederen din.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Etiske retningslinjer

Gjennom 85 år har OSO Hotwater opparbeidet tillit fra leverandører, medarbeidere og kunder. Vi skal fortsatt gjøre oss fortjent til, og forvalte, denne tilliten på en eksepsjonelt god måte. Vi skal verdsette våre samarbeidspartneres meninger.

Våre hovedmål:

  1. Sikre produkter, produsert av sikre prosesser
  2. Markedsledende kvalitet og effektivitet
  3. Korrekte produkter levert til rett tid
  4. Kostnads- og energi effektive prosesser
Hovedkontor

Administrasjon og Produksjon

OSO Hotwater AS
Postboks 112 Loesmoen
Industriveien 1, 3300 Hokksund, Norge

Telefon: +47 32 25 00 00
Telefax: +47 32 25 00 90
Web: www.osohotwater.no

Teknisk avdeling: +47 32 25 65 20  |  
Dimensjoneringsstøtte: +47 32 25 65 20 |  
Ordrekontor: +47 32 25 65 10  | 
OEM forespørsler: +47 32 25 65 31  |  
Eksportforespørsler: +47 32 25 65 31  |  
Innkjøpsavdeling: +47 32 25 65 31  |  

Avdelingskontorer

Salg og service

OSO Hotwater Oslo 
Smeltedigelen 1
0195 Oslo
For kart trykk her

Telefon.: +47 32 25 00 10
Region: Oslo, Akershus, Østfold, Hedmark, Oppland

OSO Hotwater Øst
Postboks 112, Loesmoen
3300 Hokksund

Telefon: +47 32 25 00 00
Region: Buskerud, Vestfold, Telemark


OSO Hotwater Sør
Godesetdalen 20
4034 Stavanger

Telefon: +47 32 25 00 40
Region: Rogaland, Aust-Agder, Vest-Agder

OSO Hotwater Vest
Leirvikflaten 11
5179 Godvik

Telefon: +47 32 25 00 20
Region: Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland

OSO Hotwater Nord
Hornebergveien 7,
7038 Trondheim

Telefon: +47 32250030
Region: Trøndelag, Nordland, Troms, Finnmark, Svalbard

Datterselskaper

Utenlandske salgsselskaper og komponentproduksjon

OSO Hotwater Ltd. (United Kingdom)
Salgsselskap
Telefon: +44 191 482 0800
Web: www.osohotwater.co.uk

OSO Hotwater AB (Sverige)
Salg, representert ved Ahlsell AB
Web: www.ahlsell.se

OSO Manufacturing AB (Sverige)
Salg, produksjon og maskineringsvirksomhet
Telefon: +46 (0) 532 769 920
Web: www.osomanufacturing.com

Internasjonale agenter

Salgsrepresentanter

Canada
Atkins Construction Ltd.
Web: www.osohotwater.com

Tyskland (Marine units)
Wesco Navy GmbH
Web: www.wesco-navy.com

Russland
Nortech Ltd.
Web: www.nortech.ru

Finland
Somasyr Oy
Web: www.somasyr.fi

Singapore (Marine units)
Teho Engineering Pte Ltd
Web: www.tehoengineering.com.sgIsland

Island
Einar Farestveit & Co. h.f.
Web: www.ef.is

OSO Hotwater AS

Organisasjonsnummer 936 603 947

Patenter og varemerker

OSO Hotwaters internettsider kan inneholde eller gi referanser til varemerker, patenter, eierinformasjon, teknologier, produkter, prosesser eller andre eierrettigheter for OSO Hotwater Group AS. Ingen lisens eller rettigheter til noen av disse varemerker, patenter, eierinformasjon, teknologier, produkter, prosesser eller andre eierrettigheter for OSO Hotwater Group AS overdras eller innvilges til brukeren av denne nettsiden.

En rekke av produktene på OSO Hotwaters nettsider kan være eller er beskyttet av patenter eller varemerker. Dette innbefatter både produksjonsteknologi og/eller komplette produkter. Disse kan være angitt i nettsidens tekster, men er ikke påkrevet å være det for beskyttelsen patentbeskyttelsen gir. Den bakenforliggende teknologien for produksjon av produktet kan være eller er OSO Hotwaters eiendom.

Det gjøres oppmerksom på at ethvert brudd på OSO Hotwater Group AS’ sine rettigheter vil forfølges rettslig.

Juridiske betingelser

Dette nettstedet, inkludert dets innhold, eies fullt og helt av OSO Hotwater. Vi forbeholder oss alle rettigheter til dette materialet. Du har anledning til å lagre utdrag fra OSO Hotwaters nettsted på din personlige datamaskin og skrive ut kopier av disse for personlig, ikke kommersielt bruk.  Du har lov til å bruke og distribuere nødvendige og mindre utdrag fra OSO Hotwaters nettsted for å legge til rette for direkte linker/pekere til sidene, eller lenkeforbindelse for søketjenester på internet.

All annen bruk som reproduksjon, oversettelse, bearbeidelse, arrangement, og all annen endring, distribusjon eller lagring av dette nettsted i enhver form og ved ethvert hjelpemiddel, helt eller delvis, er ikke tillatt. Informasjonen som presenteres på dette nettstedet vil ikke til enhver tid være nøyaktig, oppdatert eller gjeldende for omstendighetene rundt en spesiell sak. Vi kan ikke ta på oss noen form for ansvar for unøyaktigheter eller utelatelse. Eventuelle beslutninger som gjøres basert på informasjon som finnes på dette nettstedet er på eget ansvar.

Hverken OSO Hotwater eller noen av OSO Hotwaters datterselskaper tar ansvar for direkte, indirekte, spesielle, betydelige eller andre tap eller ødeleggelser av en hvilken som helst karakter som måtte følge av tilgang til eller bruk av dette nettstedet eller dets innhold. Denne meddelse er underlagt og skal fortolkes i overenstemmelse med norsk rett.

Personvern og databeskyttelse

OSO Hotwater setter pris på ditt besøk på våre nettsider, og at du viser interesse for våre produkter og tjenester. Vi ønsker at du skal være sikker på at personlig informasjon behandles på en sikker måte. All personlig informasjon du avgir til OSO Hotwater brukes kun for at vi skal kunne yte bedre service overfor deg.

Informasjonen brukes på følgende måte: Informasjonen samles og lagres for å hjelpe oss til å innfri din henvendelse til oss om informasjon, og forsyne deg med de tjenestene du etterspør. Besøk på våre nettsider spores, slik at vi kan vurdere hvilke deler av nettsiden som leverer de beste tjenestene for våre brukere.

OSO Hotwater selger ikke noe av den informasjonen som fanges. Vær imidlertid oppmerksom på at våre nettsider kan inneholde lenker/pekere til andre nettsider. OSO Hotwater har ikke ansvar for måten personvernet praktiseres på slike nettsider.

Les vår personvernerklæring i sin helhet her.

Designed & Developed by PageLook.no