Languages:

OSO > Artikler

4 råd om varmtvannsbereder og strømsparing

Varmtvannsberederen er et av apparatene som ofte trekkes fram når vi snakker om strømsparing og hvordan vi kan redusere strømregningen. Dette er spesielt aktuelt i disse dager da strømprisene er betraktelig høyere enn det vi har vært vant til i Norge de siste årene.

I OSO Hotwater får vi mange henvendelser om tips og råd på hva bolig- og hytteeiere kan eller bør gjøre for å redusere kostnadene knyttet til berederne og strømpriser. Vi opplever at det er mange forskjellige løsninger som deles i sosiale medier og alle er kanskje ikke like gode. Noen kan være direkte farlige og vil gjøre at eieren av berederen kan få problemer med forsikringsselskapet dersom noe skulle skje.

Vi har tatt en prat med Terje Larsen, teknisk ingeniør i OSO Hotwater, med mer enn 20 års fartstid i bedriften bak seg, for å få noen råd om hva vi bør og hva vi ikke bør gjøre.

4 råd om varmtvannsbereder og strømsparing
Spar strøm med varmtvannsberederen
  1. Kan jeg bruke et tidsur for å varme opp tanken når det er rimeligere strøm?

Ja det kan du! Men du bør absolutt få elektriker til å montere en fast installasjon med ett skikkelig tidsur som tåler lasten. Det er i dag ikke lov å montere nye varmtvannsberedere som er over 1500 W på vanlig stikk på grunn av brannfaren. Å sette inn et mellomledd vil derfor heller ikke være noen god idé, du får to stikkontakter etter hverandre som øker faren. Det finnes mange typer tidsur og det kan være vanskelig å garantere kvaliteten på disse.

  1. Bør jeg trekke ut kontakten for berederen på dagtid for å ikke varme opp når strømmen er dyr?

Vi anbefaler at varmtvannsberederen står tilkoblet hele tiden. Å stadig trekke ut kontakten for så å sette den inn igjen, vil øke slitasjen på kontakten, og er veldig uheldig. I utgangspunktet skal man jevnlig sjekke tilkoblingen for varmegang, og med en «sliten» kontakt øker risikoen. Også ville det jo være veldig dumt om man skulle glemme å sette inn kontakten igjen når man har behov for mye varmtvann. Selv om OSO sine beredere holder på temperaturen opp til 14 dager uten tilføring av varme, så er det ingen garanti for at det er nok varmtvann hvis det er forbruk. Ønsker du allikevel å kunne skru av berederen så få en elektriker til å montere godkjent bryter.

  1. Kan jeg justere ned temperaturen på berederen min?

Ja det er mulig å senke temperaturen på alle våre varmtvannsberedere, men det har ingen hensikt. Berederne i dag er skumisolerte, og varmeavgivelsen du sparer er minimal. Husk at berederen står i huset så varmeavgivelsen er ikke ett tap, den er med på oppvarmingen. Berederne kommer forhåndsinnstilt på 75 °C og dette er den mest økonomiske temperaturen i forhold til kost-nytte. Eneste du oppnår ved å stille ned temperaturen er mindre kapasitet. Da er du også 100 % sikker i forhold til bakterier som Legionella. Her kan du lese mer om våre varmtvannsberedere.

  1. Hva er den beste måten å spare strøm i forbindelse med oppvarming av vann?

Svaret her er like enkelt som det er genialt. Bruk mindre varmtvann! Dette kan kanskje virke banalt, men det er det mest effektive. Først og fremst så bør du ha installert sparedusj. Dette hjelper både økonomien og miljøet. I tillegg så er ikke det beste tidspunktet å bli stående i dusjen for komfortens del når strømprisene er høye. Mange har jo ungdommer i huset som kan ha en tendens til å bruke mye varmtvann. Kanskje man kan innføre ett konkurranseelement i dusjingen og se hvem som kan dusje raskes og mest effektivt?

Det er økt etterspørsel etter gode styringssystemer for regulering av oppvarmingen av vann, gjerne integrert med smarthusløsninger. Per i dag er det ingen gode løsninger som tilbys forbrukerne, men OSO Hotwaters søsterbedrift, OSO Energy, vil i løpet av våren lansere sitt produkt OSO Charge. OSO Charge kan kobles opp mot Nord Pool, den nordiske strømbørsen, for å avgjøre når strømmen er billigst. Basert på dette og i kombinasjon med historiske data, vil berederen kunne varme opp vann på de mest prisgunstige tidspunktene. Dette er jo godt nytt for forbrukerens strømregning, men vil også være med på å senke belastningen i strømnettet, noe som gir en mer langsiktig gevinst både for forbrukerne og samfunnet.

Så mens vi venter på at strømprisene skal vende tilbake til et mer normalt nivå så håper vi at du får bruk for disse tipsene og rådene på hva du bør og hva du ikke bør gjøre for å senke strømforbruket i forbindelse med varmtvannsberederen din.

Andre artikler: