Languages:

OSO > Artikler

Norges grønneste smarthus: Et samarbeid for fremtiden

Det finnes et hus på Nordfjordeid som er så smart at det kan få deg til å føle deg dum. Og det beste av alt: Det er bygget av ungdommer!
nordfjord smarthus fasade

Sammen for fremtiden

Nordfjord Smarthus kalles «Norges grønneste smarthus» og er resultatet av et fantastisk samarbeid mellom mange aktører. På initiativ fra innovasjonsselskapet Inviro, har rundt 40 lokale bedrifter, regionale leverandører, offentlige instanser, stiftelser og organisasjoner bidratt. 

 

Det kreves nemlig litt av et spleiselag for å få på plass alt utstyret, midlene og kompetansen som skal til for å bygge et slikt ambisiøst smarthus. Men de kanskje viktigste bidragsyterne i prosjektet har fortsatt leggetid og lekser, for de er elever på videregående skole!  

stryn og eid vgs samarbeid med oso

Med Nordfjordeid Smarthus ønsker man nemlig å skape «en lekegrind for opplæring», og samtidig gi praktisk erfaring og inspirasjon til skoleelevene som ønsker å engasjere seg i byggfag, teknologi, design og bærekraftige løsninger. Dette inkluderer yrkesfagelever innen blant annet bygg- og anlegg, elektro og datateknologi, industrifag og design ved Stryn VGS og Eid VGS. 

 

Elevene har vært med hele veien; fra støping og reisverk til elektroinstallasjon og interiørvalg. De har dermed fått helt unik praktisk erfaring, som utvilsomt vil komme godt til nytte når de skal opp fra skolebenken og ut i livet for å bygge fremtidens Norge. 

 

«Det har vært utrolig gøy å jobbe med dette prosjektet, og kanskje spesielt samarbeidet med skolene. Elevene trives jo langt bedre i Smarthuset enn på skolebenken!» sier prosjektleder Ove Bjørlo i Inviro. 

 
 
oso samarbeid med vgs studenter

Sammen for miljøet 

Vi i OSO har alltid vært opptatt av miljøet og er stolte av å være bidragsyter til dette fantastiske prosjektet. Vi har blant annet bidratt med fire spesialtilpassede OSO-tanker, som rørleggerfirmaet Nesbakk Rør har levert, installert og integrert med solcellepanelet på taket og resten av varmesystemet. 

 

Det lille huset er faktisk så toppet med energiøkonomiske løsninger og teknologiske innretninger, at det produserer langt mer energi enn det klarer å forbruke. Overskuddsenergi sendes derfor videre til bygget til Vestland Fylkeskommune, som ligger på samme tomta. De får dermed både varme og glede av å ha Norges grønneste smarthus som nabo.

DSC04742

Smarthuset står snart ferdig hva nå? 

Å bygge dette enestående huset har vært en prosess over flere år, men i løpet av sommeren vil det endelig stå ferdig. Men selv om huset blir fullt innredet med kjøkken, bad og alt man skulle trenge, skal ingen flytte inn i huset med det første. Tanken er nemlig at det skal være et grønt og levende bygg som skal brukes i skole- og næringslivsvirksomhet 

 

Det blir dermed et slags show room for smarte løsninger og fremtidens teknologi, som utvilsomt vil ha positive ringvirkninger for aktørene fra det lokalet næringslivet. Samtidig vil det virke inspirerende for elevene i området, som nå har et grønt, smart og høyteknologisk skoleeksempel på hva hardt arbeid og godt samarbeid kan føre til. 

 

  • «Elevene som har jobbet på dette bygget har fått en tverrfaglig kompetanse som er helt unik!» sier prosjektleder Ove Bjørlo i Inviro. 

 

Og hvis ikke det vil gjøre elevene i nabobygda grønne av misunnelse, så vet ikke vi. 

 

Andre artikler: